Verander je MindSet

Verander je MindSet

Linda Ronde


EUR 16,90

Formaat: 13,5 x 21,5
Pagina aantal: 158
ISBN: 978-3-99107-736-7
Publicatie datum: 30.08.2022
Verander je MindSet is een praktisch boek met een zeswekenprogramma met duidelijke uitleg, theorie, voorbeelden, oefeningen en werkbladen. Door het veranderen van je MindSet ben je in staat een leven te creëren dat past bij je werkelijke verlangens.
“Your believes become your thoughts.
Your thoughts become your words.
Your words become your actions.
Your actions become your habits.
Your habits become your values.
Your values become your destiny.”
Mahatma Gandhi


Inleiding

“Ik draag dit werkboek op aan eenieder die een verlangen heeft zichzelf persoonlijk te ontwikkelen en een leven wil creëren dat past bij zijn werkelijke verlangens.”

Dit boek is een mix van persoonlijke ervaringen, theorie en oefeningen om zelf aan de slag te gaan met het creëren van je eigen ideale leven. Ik heb ervoor gekozen veel van mijn persoonlijk leven te delen, omdat ik ervan overtuigd ben dat het delen van persoonlijke ervaringen van dienst kunnen zijn voor de ontwikkeling van eenieder die dat wenst.
Ik heb in de puberteit een eetstoornis gehad. Ik ben depressief geweest en ik heb een sociale angststoornis gehad. Ik heb net als ieder ander te maken gehad met het verlies van geliefden. Het verlies van mijn vader aan de gevolgen van kanker en het verlies van werk en inkomen. Al deze ervaringen hebben een grote invloed gehad op mijn leven. Van een somber, onzeker en angstig vogeltje ben ik veranderd naar een optimistisch ingestelde, sterke en zelfbewuste vrouw die haar hart en haar eigen pad volgt. Dit is voor mij een lange weg geweest met veel vallen en weer opstaan.
Alles wat ik geleerd heb, heb ik verzameld in dit boek met als doel andere mensen inspireren bij het creëren van een zinvol en gelukkig leven dat past bij eigen wensen en verlangens. Ik weet hoe moeilijk en uitdagend het leven soms kan zijn, vooral als het leven even niet gaat zoals jij dat wil en wenst. Laat dit boek een hulpmiddel zijn om je leven weer een zetje in de goede richting te geven. In jouw goede richting, want die is voor iedereen anders.
In het eerste deel van mijn leven voelde ik mij een slachtoffer van mijn omstandigheden. Ik kon er immers toch niks aan doen? Alles wat er is gebeurd heeft geleid tot deze eetstoornis en deze depressie. Ik vond het niet eerlijk. Ik kon jaloers en afgunstig zijn op de mensen waarbij het ogenschijnlijk allemaal zo makkelijk ging en ik moest voor mijn gevoel ploeteren en vechten voor een beetje geluk. Ik zat destijds duidelijk in de slachtofferhouding. Ik weet dat er veel mensen zijn die zich hier op de één of andere manier wel in herkennen. Inmiddels weet ik ook dat het mogelijk is om uit deze slachtofferhouding te komen, verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en een gelukkig en vervullend leven te leiden dat past bij eigen wensen en verlangens.
Ik ben mij vanaf mijn 21e meer en meer gaan verdiepen in spiritualiteit. De rol van spiritualiteit heeft een enorme invloed gehad in mijn leven en de optimistische instelling die ik doorgaans heb. Ik begon steeds meer te zien dat alles wat mij is overkomen een doel heeft gehad. De transformerende werking die dit op mijn leven heeft gehad is zo positief geweest dat ik de behoefte voel om dit met anderen te delen.
Gebruik de informatie in dit boek om aan jezelf te werken en je leven vorm te geven zoals jij dat wilt. Wees je ervan bewust dat je veel meer controle hebt over je leven dan je misschien denkt. Alles wat bij mij heeft gewerkt heb ik samengevoegd in dit boek. Ik geloof namelijk dat iets wat voor mij werkt ook heel goed voor een ander kan werken. We zijn immers minder uniek dan we denken. We maken soortgelijke situaties mee, hebben soortgelijke gedachten en ervaren dezelfde emoties zoals pijn, verdriet, boosheid en liefde. Natuurlijk verschillen we van elkaar, maar in de basis zijn we allemaal gelijk.
De informatie in dit boek helpt jou grote veranderingen aan te brengen in je leven, zodat jij een gelukkig leven gaat leiden dat past bij jouw wensen en verlangens. We gaan samen aan de slag om jouw ideale leven vorm te geven. Hoe gaan we dit doen? Ik heb een zeswekenprogramma gemaakt waarin je bewust aan de slag gaat met het ombuigen van belemmerende overtuigingen naar bevorderende overtuigingen. Je leert eigen belemmerende gedragspatronen te herkennen en een duidelijke visie en intentie te hebben voor je gewenste toekomst. Ook ga je je meer focussen op wat je wilt in plaats van op wat je niet meer wilt.
Door het zeswekenprogramma te volgen, word je je meer bewust van je gedachten en emoties en wat voor invloed die hebben op je dagelijkse realiteit. Je leert hoe je je dagelijkse realiteit kunt veranderen door aandachtig aanwezig te zijn en bewust keuzes te maken die een positieve invloed hebben op het creëren van jouw gewenste werkelijkheid. Ik weet dat dit mogelijk is omdat ik het zelf heb gedaan.
Ik was ongelukkig met mezelf en ontevreden over mijn leven. Ik voelde mij onzeker en niet waardig genoeg. Ik was alleen maar bezig met overleven en mij voor te bereiden op een mogelijke crisis in de toekomst. Langzaam leerde ik dat ik veel meer controle had over mijn leven dan ik in eerste instantie dacht. Ik leerde een duidelijke visie te hebben voor mijn leven. Ik leerde mij te focussen op mijn gewenste leven, in plaats van mij te focussen op wat er ontbrak of wat ik anders wilde. Tegenwoordig volg ik mijn hart bij de keuzes die ik maak. Ik richt mij alleen op wat ik wil en niet meer op wat ik niet meer wil. Voor mij is dit een duidelijke verschuiving geweest in focus. Deze verschuiving in focus heeft mij veel goeds gebracht.
Dat is ook exact wat ik voor jou wens. Ben je op dit moment niet gelukkig met je leven? Ben je ontevreden en ervaar je gemis? Dan helpt dit boek je meer vervuld, tevreden, dankbaar en gelukkig te zijn. Wie wil dit nou niet? Het zeswekenprogramma neemt je stapsgewijs door je verleden, heden en gewenste toekomst. Neem er de tijd voor, minimaal één week per hoofdstuk. Meer kan ook. Net zo lang als jij nodig hebt om naar een volgende stap te gaan. Laat alle informatie langzaam tot je doordringen. Ook ga je merken dat sommige boodschappen keer op keer worden herhaald. Herhaling zorgt ervoor dat je een boodschap, de informatie die je leest of inzichten die je krijgt beter onthoudt. Dit is ook de bedoeling. Alles wat je vaak herhaalt blijft hangen en wordt uiteindelijk een automatisme. Dit boek is verdeeld in zes weken. Elke week krijg je informatie en oefeningen waar je mee aan de slag gaat. Al deze oefeningen hebben het uiteindelijke doel om jouw gewenste leven werkelijkheid te laten worden.
- Week één: Deze week helpt je om te begrijpen hoe belemmerende overtuigingen ontstaan. Je gaat nog niet zelf oefenen. Laat in plaats daarvan de theorie en de voorbeelden die ik geef over mijn eigen leven op je inwerken. Je gaat merken dat je zelf gaat nadenken over hoe jouw belemmerende overtuigingen zijn ontstaan. Dit kan emoties oproepen. Laat dit gewoon gebeuren. Het is onderdeel van dit proces. Zoals ik al heb aangegeven, vertel ik deze week veel over mijn eigen ervaringen. Deze ervaringen zijn van grote invloed geweest op al mijn belemmerende overtuigingen die ik voor mijn grote transformatie heb gehad. Deze ervaringen dienen als voorbeeld zodat het makkelijker te begrijpen is hoe belemmerende overtuigingen in jouw leven zijn ontstaan.
- Week twee: Deze week ga je ontdekken hoe jouw belemmerende overtuigingen zijn ontstaan. Misschien heb je al een idee, maar het is het ook mogelijk dat dit voor jou nog onduidelijk is. Dat is niet erg. Je gaat namelijk oefeningen doen om eigen belemmerende overtuigingen in kaart te brengen. Door deze oefeningen uit te voeren ga je ook ontdekken waar deze overtuigingen vandaan komen.
- Week drie: Deze week ga je oefenen met het loslaten van belemmerende overtuigingen. Ik ben mij ervan bewust dat belemmerende overtuigingen die je al sinds je vroege jeugd hebt, niet binnen één week kunt ombuigen naar bevorderende overtuigingen. Laat deze week dan ook een start zijn van een proces dat je in gang zet om meer bevorderende overtuigingen aan te nemen. Het kost tijd en energie om dit te bewerkstelligen, maar onmogelijk is het zeker niet. Werk eraan en je zult merken dat het aannemen van bevorderende overtuigingen steeds gemakkelijker gaat. Gebruik de oefeningen van deze week om hierin een eerste start te maken.
- Week vier: Deze week ga je aan de slag met belemmerende gedragspatronen. Gedragspatronen, vooral als zij belemmerend zijn, zijn vaak gekoppeld aan een belemmerende overtuiging. Je gaat deze week de belemmerende overtuigingen die aan dit gedragspatroon gekoppeld zitten herkennen, waardoor je meer bewuste keuzes kunt maken in je gedrag. Ook leer je welke basishoudingen er zijn en hoe je deze houdingen kunt aannemen, zodat je leven gemakkelijker verloopt. De oefeningen van deze week zijn erop gericht om je bewust te maken van je eigen belemmerende gedragspatronen en de invloed hiervan op je dagelijks leven.
- Week vijf: Deze week ga je een begin maken met het creëren van je ideale leven. Je leert dat je MindSet van grote invloed is op het leven zoals het nu is. Ben je niet tevreden en niet gelukkig, dan helpt deze week je om je focus te verleggen van dat wat je mist en niet meer wilt, naar dat wat je wel wilt. Deze shift van MindSet gaat ervoor zorgen dat jouw leven verbetert en positief gaat veranderen. De oefeningen van deze week zijn erop gericht je focus te verleggen van dat wat je niet meer wilt, naar dat wat je wel wilt. Je gaat een duidelijke visie en intentie vaststellen voor het leven dat jij wenst.
- Week zes: Deze week en tevens de laatste week ga je echt aan de slag om het leven dat je wenst te creëren. Je leert wat belangrijk is tijdens het creatieproces en je gaat merken dat je veel meer controle hebt over je eigen leven dan je in eerste instantie dacht. De oefeningen van deze week zijn erop gericht je nieuwe visie en intentie nog meer voor jezelf te verduidelijken en vertrouwen te hebben dat dat wat je wenst werkelijkheid wordt.

Dagelijkse Mind-Awareness oefening

Voordat je met de eerste week begint, is het belangrijk om te weten dat je vanaf week twee dagelijks een Mind-Awareness oefening gaat doen. Deze oefening vind je op de laatste pagina van elke week. Het doel van deze oefening is iedere week een beetje anders, maar is altijd bedoeld om je meer bewust te maken van jezelf en je eigen geest.
Je gaat veel oefeningen doen. Wees je ervan bewust dat deze oefeningen jou kunnen triggeren en daarmee emoties kunnen oproepen. Zo kun je bijvoorbeeld weerstand voelen bij informatie die je leest of een oefening die je gaat doen. Weerstand laat zien dat er iets in jezelf nog niet vrij is. Je bent er dan misschien nog niet klaar voor om bepaalde informatie aan te nemen. Dat is niet erg. Probeer als je weerstand voelt toch door te gaan met oefenen. Je gaat hoe dan ook iets leren over jezelf en je krijgt nieuwe inzichten die waardevol zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wat heb je nodig

Zorg ervoor dat je een notitieboekje hebt waarin je kunt schrijven. Je kunt de werkbladen in het boek gebruiken om de oefeningen te doen, maar als je liever niet in een boek schrijft kun je natuurlijk ook gewoon alles in je notitieboekje opschrijven.
Voor de Mind-Awareness oefeningen is het handig om in een rustige kamer te zitten, zodat je niet gestoord wordt tijdens de oefening. Zet een wekker op de eindtijd van de oefening. Je wordt dan niet constant afgeleid met gedachten als “Is het al tijd?” Begin met lezen en voer de opdracht in dit boek geduldig uit. Wees tijdens dit proces vriendelijk en geduldig voor jezelf. Je hoeft het niet allemaal meteen goed te doen. Het gaat ook niet om goed of fout. Het gaat erom dat jij jezelf beter leert kennen. Je wordt je meer bewust van je eigen gedachten, gevoelens en gedrag en wat voor invloed die hebben op jouw werkelijkheid. Langzaam ga jij het leven creëren dat jij verdient en waar jij gelukkig van wordt. Hou vol en zet door, ook op momenten dat het even moeilijk gaat.
Aan het einde van het zeswekenprogramma ga je zelf ervaren dat je leven gemakkelijker verloopt. Je voelt meer positieve emoties en je bent optimistischer. Je gelooft in een betere toekomst en hebt er vertrouwen in dat jij je eigen leven kunt creëren. Heel veel plezier en succes op deze prachtige reis!


“Het leven is niet bedoeld altijd gemakkelijk te gaan.
Je maakt moeilijke dingen mee omdat jouw ziel wil groeien.”
Linda Ronde


Week één
Hoe belemmerende overtuigingen ontstaan

Overtuigingen zijn een set van gedachten over je persoonlijkheid, je gezondheid, je uiterlijk en je vaardigheden. Overtuigingen kunnen bevorderend maar ook belemmerd zijn. Wat je gelooft over jezelf en de wereld om je heen is van grote invloed op je leven. Geloof jij dat je een mooi, succesvol en waardevol mens bent? Of worstel je met je eigenwaarde en zelfbeeld? Om een gelukkig en vervullend leven te leiden is het belangrijk dat jij weet welke overtuigingen je hebt. Je kunt (belemmerende) overtuigingen pas veranderen als je je er bewust van bent.
Veel van onze overtuigingen ontstaan in onze jeugd. Je bent tot een jaar of 12 nog zeer ontvankelijk voor je omgeving. Je neemt overtuigingen over van bijvoorbeeld je ouders, grootouders, leraren en klasgenoten. Ook ontstaan overtuigingen door wat je meemaakt. Heb je veelal positieve ervaringen, dan ontwikkel je bevorderende overtuigingen. Heb je veelal negatieve ervaringen, dan ontwikkel je belemmerende overtuigingen. Een derde manier waarop overtuigingen ontstaan is herhaling van ervaringen: je maakt steeds dezelfde dingen mee of je herhaalt de ervaringen steeds opnieuw in je hoofd.

Start zeswekenprogramma

Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen, is dit de eerste week van het zeswekenprogramma. In de eerste week neem ik je mee naar mijn jeugd. De ervaringen die ik heb opgedaan en de overtuigingen die vervolgens zijn ontstaan. Ik geloof dat het belangrijk is om te weten hoe overtuigingen zijn ontstaan om deze vervolgens te kunnen veranderen. De eerste week bestaat ook uit de theorie achter het ontstaan van overtuigingen. In de weken die hierop volgen ga je zelf veel oefeningen doen die je helpen om je meer bewust te worden van eigen belemmerende overtuigingen en hoe je deze overtuigingen kunt ombuigen naar bevorderende overtuigingen, zodat je een leven kunt creëren dat past bij jouw wensen en verlangens.

Ervaringen en het ontstaan van een overtuiging

Overtuigingen zijn rotsvast. Je gelooft het echt. Het is daarom lastig om te veranderen, maar onmogelijk is het zeker niet. Daar ben ik zelf een voorbeeld van. In dit hoofdstuk geef ik daarom veel voorbeelden uit mijn eigen leven. De voorbeelden en ervaringen van anderen kunnen een inspiratiebron zijn om aan de slag te gaan met eigen (belemmerende) overtuigingen. De voorbeelden die ik geef zijn ervaringen van lang geleden. Ik kies ervoor om deze situaties te delen, omdat deze vormend zijn geweest in de set van overtuigingen die ik in de puberteit had. Deze set van overtuigingen is van grote invloed geweest op andere ervaringen in mijn leven. Dat wat je gelooft over jezelf. Dat wat je denkt en voelt dat waar is over jezelf wordt weerspiegeld in wat je meemaakt. Het versterkt jouw waarheid, jouw perceptie van de waarheid. Het is daarom van levensbelang dat je je bewust bent van jouw eigen set van overtuigingen. Het lijkt misschien wat overdreven om te zeggen dat het van levensbelang is, maar ik beloof je dat als je dit boek uitgelezen hebt, je begrijpt wat ik hiermee bedoel.
Later in dit boek ga je oefeningen doen om je bewust te worden van jouw set van overtuigingen. Voor nu is het belangrijk dat je weet hoe overtuigingen ontstaan. Laat ik vooropstellen dat iedereen in zijn leven situaties meemaakt die je vormen tot wie je bent. Deze ervaringen kunnen zowel positief als negatief zijn. Voor het ontstaan van belemmerende overtuigingen hoef je geen (ernstig) trauma te hebben meegemaakt of zijn verwaarloosd. Geen van ons is vrij van emotioneel trauma.

Misschien vind je dit ook leuk :

Verander je MindSet

Ramsiel Sinsen

en altijd weer die vragen…

review:
*verplichte velden