Je bent uniek

Je bent uniek

Jouw leefwijze met slimme voeding

Sophie van Baarsen


EUR 23,90

Formaat: 16,5 X 23
Pagina aantal: 358
ISBN: 978-3-99107-283-6
Publicatie datum: 05.02.2021
Hoe gezond zijn wij? Wat is gezond leven? Is dit voor iedereen hetzelfde? Moeten we extra voedingssupplementen nemen? Hoe vinden we onze weg naar een leven dat goed voor ons is? In haar boek Je bent uniek geeft Sophie van Baarsen antwoord op deze vragen.
Gezondheid is het allerbelangrijkste in je leven
DE grootste rijkdom waar je goed voor moet zorgen
Jij waakt daarover
Niemand is daar meer bij gebaat dan jijzelf
Sophie



Als je gezond bent, heb je 1000 wensen
Als je ziek bent heb je maar 1 wens
Bron: Inspire






Regelmatig komen er nieuwe ontwikkelingen en studies over natuurlijke, vitale voedingsstoffen van hedendaagse en vergeten voedingsplanten, maar ook over fatale voedingsstoffen die je beter kunt mijden. Mijn reis hierin begon vrij jong toen ik opgroeide met de kennis van mijn vader over kruiden, ook al bleef het bij hem alleen bij kruidentheeën. Ik was geïnteresseerd hoe gezondheid in elkaar zat. Het contact met onze huisarts was intens; die kwam met regelmaat gewoon gezellig langs bij de familie. Bij zo’n bezoek vertelde hij mijn moeder dat roomboter slecht en margarine beter was voor haar hart! Had voeding dan zo’n invloed op je gezondheid?
Een tiental jaar later, mijn kinderen waren nog jong, wilde ik me meer gaan verdiepen in gezond eten en leven. Wat is de relatie tussen voeding en gezondheid? Mijn interesse in gezonde voedingsstoffen was altijd gebleven. Kennis was vroeger moeilijker te vergaren, maar als je nieuwsgierig bent, vind je altijd nieuws.

In de loop van daaropvolgende jaren was mijn kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid enorm gegroeid. Die opgebouwde kennis wilde ik anderen niet onthouden; ik ging schrijven: drie boeken, columns voor een gezondheidsblad en bioshops.
Het laatste decennium zijn er zoveel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voedingsstoffen ontdekt. Gezonde voedingsstoffen die je gezondheid kunnen verbeteren of juist kunnen verslechteren. Dit is spectaculair nieuws over gezondheid dat je moet verspreiden. Daarbij komt dat diverse mensen mij hebben gevraagd om de kennis over mijn leefwijze met hen te delen. Vitaal, gezond en energiek zijn op hoge leeftijd is bijzonder. Een dieet volgen? Een algemeen dieetadvies bestaat niet. Ieder mens is uniek en ieder mens zou zelf zijn eigen ‘individuele reis’ moeten maken voor zijn gezondheid.

In dit boek beschrijf ik een aantal standpunten die jou van dienst kunnen zijn om potentiële risico’s in je leven te vermijden; die jou kunnen helpen bij je individuele reis om meer vitaliteit en energie in je leven te krijgen, en - zoals de Japanners zeggen - je ikigai vinden. Bepaalde zaken in het leven combineren: doen wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je de wereld mee in kunt gaan. Maak daar je passie van, je missie; dat geeft energie, daar word je gelukkig van. Ook dat is gezondheid, werken met plezier.
Ieder onderdeel en iedere fase in het leven is belangrijk, of het nu gaat over voeding, werken, sporten, afslanken of verouderen. Het gaat erom dat je je iedere dag fit voelt, vol energie bent en gezond blijft, en dat je happy bent. Dit boek zal je daar een goede leidraad in geven.

‘Jij bent uniek’.
Jouw leefwijze
met Slimme Voeding









VOEDING EN GEZONDHEID

Hoofdstuk 1

GEZONDHEID

Vraag je je wel eens af: wat is gezondheid?
Wie bepaalt wat gezond is?



Wat is gezondheid?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is gezondheid een toestand van ‘volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn’ en ‘niet slechts de afwezigheid van ziekte, of andere lichamelijke gebreken.’ Dus: een volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Hoe kun je dat bereiken of juist in stand houden met onze hedendaagse voeding? Kun je je dan laten verleiden door westerse eet- en drinkgewoontes? Of moet je rekening houden met een leefwijze waarbij natuurlijke voeding, drank, beweging en rust voorop staan?
Hippocrates zei het al:

‘Laat voeding uw medicijn zijn
en uw medicijn uw voeding’
hippocfates

Een uitspraak die vandaag de dag nog steeds geldt. Hij was een Griekse arts, leefde lang geleden voor Christus, en wordt nog steeds als de vader van de westerse geneeskunde gezien. Hippocrates legde voornamelijk de nadruk op een ‘natuurlijk verloop’ van de processen in het lichaam, ‘gezonde eet- en drinkgewoontes, frisse lucht en hygiëne.’ Maar hoe gezond zijn wij nu echt bezig?
Gezond eten
Gezond eten staat de laatste twee decennia meer dan ooit in de picture. Maar, wie bepaalt eigenlijk wat gezónd is? Ze zeggen wel eens: het zit allemaal in je genen. Is het de wereld van de voedingswetenschap of de voedingsindustrie met zijn reclame over voedselproducten die zo gezond zijn? Regelmatig worden we toch overvoerd op televisie, in kranten en tijdschriften met informatie over voeding, voedingsproducten en raadgevingen over gezondheid en diëten. Informatie die onze gezondheid te goede komt. Is dat zo?

Overgewicht, westerse ziekten, stress, depressies, noem maar op, het komt veel te veel voor. Als ik op visite ga, krijg ik te horen: ’Ach, doe niet zo flauw. Geniet er toch van. Van één taartje word je niet dik.’ Het summum van kerst vieren is: zitten, eten en drinken. Natuurlijk gezellig met elkaar, maar gezelligheid zit niet in eten en drinken, dat zit in de mens zelf. Na het ‘zondigen’ met de kerst, nemen veel mensen op 1 januari opnieuw goede voornemens, zoals: ‘Ik ga vijf kilo afvallen voor de zomer, zodat ik goed in mijn zwempak pas.’ Zo krijgen we te maken met de eeuwigdurende hype: afvallen. En jojoën we verder. Heb je ook zo’n afvalplan gemaakt op 1 januari van het nieuwe jaar? Wees eens eerlijk, hoe lang heb je dat volgehouden?
De gezonde media
Door de media worden we regelmatig op het verkeerde been gezet over bepaalde diëten, kant-en-klare voedingsproducten, die zo makkelijk en lekker zijn; welke medicijnen en drankjes jou kunnen helpen bij diverse aandoeningen. Al tientallen jaren worden we op een dwaalspoor gezet door de aanbeveling van een vetarm dieet, dat transvetten en koolhydraten gezonder zijn. Het advies om roomboter te laten staan en margarine te gebruiken, dat beter voor je hart zou zijn. Enige weken geleden las ik nog van een bekende gezondheidsjournalist dat kokosolie niet gezond is: de verzadigde vetten zouden je cholestorol verhogen. Al deze foutieve informatie resulteerde in een epidemie van hart- en vaatziekten, een verhoogd cholesterol en andere chronische ziekten.

Hoe gezond is de schijf van vijf en wat is de invloed van de voedingsindustrie? Is het advies om drie keer in de week vis te eten gezond? Vis is een hoogwaardige eiwitbron van dierlijke omega 3-vetten, die onze voorouders veelvuldig verorberden. Maar heden ten dage is door milieuvervuiling de vis zwaar vervuild met metalen, plastic nanodeeltjes, giftige stoffen zoals kwik, een krachtig zenuwgif dat geabsorbeerd wordt door bacteriën die het transformeren in de organische vorm: methylkwik. Het zijn redenen dat vis, heden ten dage, onze gezondheid meer kwaad doet dan dat het ons welzijn bevordert.

Gezonde gewoontes
Gezond eten en drinken is al een oeroud gegeven. Maar wordt hiermee vandaag de dag nog wel rekening gehouden? Gezonde eet- en drinkgewoontes zijn veranderd in westerse eet- en drinkgewoontes en dat is een totaal ander gegeven. Daarbij komt: zijn al die westerse voedingsgewoontes wel jouw of mijn voedsel? Dat is een heel belangrijke vraag, waar ik regelmatig in dit boek op terugkom en over uitleg.
Als je over verkeerde voeding praat en de uitwerking die het heeft in je lichaam, willen velen niet luisteren, want ze willen hun colaatje, hotdog en patatje waar ze aan verslaafd zijn, niet missen. Ze kijken je aan of je van een andere planeet komt: ‘Waar heeft dat mens het over?’ Ja, de verleiding en het aanbod van het westerse eten is zo groot en lekker, dat men het niet kan weerstaan. Daar moet je niet aan komen. Waarom ook? Ze ‘voelen’ zich toch immers gezond? Maar verkeren zij in een volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie dat zegt over gezondheid?

Als dat zo is, waarom:
• zijn er dan zoveel ziekten, kwalen en medische aandoeningen?
• liggen ziekenhuizen vol met chronische en uitgeputte patiënten?
• stijgen jaarlijks de zorg- en medicijnkosten?
• wordt het ziekteverzuimpercentage op de Belgische arbeidsmarkt almaar hoger?
• komen er dan heden ten dage zoveel (te voorkomen?) medische aandoeningen bij kinderen en volwassenen voor?

Ieder mens is uniek
Hippocrates zei: sommige voeding is goed voor de een, maar slecht voor de ander. Iedere menselijke natuur is anders. Hippocrates had het over het ‘natuurlijk verloop van processen’ in het lichaam.
Ik geef vaak het voorbeeld van een auto: daar stop je toch geen benzine in als die op diesel rijdt? Het verschil is, dat je auto zo’n foute handeling niet accepteert en meteen gaat sputteren, maar dat doet je lichaam niet. Die probeert het eerst met zijn zelfregulerende krachten op te lossen. Dat kost enorm veel energie, waar je totaal niets van merkt. Dus je blijft doorgaan met de verkeerde voedingsstoffen in je lichaam te stoppen.

Maar let op! Op de lange duur, na jaren, raken de zelf-genezende krachten van je lichaam uitgeblust; ze zijn vermoeid, functioneren niet meer optimaal en ten slotte gaan ze ook sputteren. Ze zijn doodop. Ze zijn zogezegd lichamelijk gebroken door een verkeerde leefstijl. De balans tussen lichaam en geest is verstoord, de weerstand van het lichaam is verlaagd en lichamelijke gebreken kondigen zich langzaam maar zeker aan. De kwaliteit van het maatschappelijk welzijn wordt minder met een daling van de levensverwachting, of erger, tot gevolg. Zitten we daarop te wachten? Zou het niet veel beter zijn om de grote boosdoeners van verkeerde voeding te mijden en onze leefwijze te veranderen?

Een algemeen dieet voor iedereen
bestaat niet:

‘Ieder mens is uniek’


Misschien vind je dit ook leuk :

Je bent uniek

Ajo van Ijzeren

Gedragen door de tijd zien licht inzien

review:
*verplichte velden