HET CORONAVIRUS (COVID-19) – Deel 2

HET CORONAVIRUS (COVID-19) – Deel 2

DE VACCINATIE-FASCINATIE VAN 2021

Ineke Siegers


EUR 29,90

Formaat: 13,5 x 21,5 cm
Pagina aantal: 404
ISBN: 978-3-99131-643-5
Publicatie datum: 01.12.2022
Vanaf het begin van de coronapandemie hield Ineke Siegers een dagboek bij.Deel 2 van Het Coronavirus (COVID-19) gaat over de vaccinatie-fascinatie in 2021. Ineke beschrijft op unieke en persoonlijke wijze hoe dit leidde tot polarisatie in de samenleving.
Voorwoord

In het jaar 2021 worden vaccinaties ingezet in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 en de daaruit ontstane pandemie. Het wordt gezien als dé oplossing. Maar klopt dat wel? Kunnen we niet ‘gewoon’ accepteren dat de dood bij het leven hoort? Dat het leven niet maakbaar is en vaccinaties niet zaligmakend? En zijn we zelf door ons gedrag ook niet grotendeels verantwoordelijk voor het feit dat zo’n pandemie heeft kunnen ontstaan?
De meningen hierover zijn sterk verdeeld en het zorgt voor toenemende polarisatie in de samenleving. Dit tweede deel van mijn corona-naslagwerk geeft hier geen antwoord op, maar reflecteert met name mijn eigen gedachten.

Een door mij samengestelde vragenlijst, die door 24 mensen werd beantwoord, is een waardevolle aanvulling en maakt het tweede deel over het coronavirus COVID-19 tot een nog persoonlijker en completer naslagwerk.

Sowieso is 2021 een onrustig jaar. Niet alleen mensen worden meer en meer ongeduldig en ontevreden; ook Moeder Aarde zelf is niet blij, getuige de vele natuurrampen die dit jaar plaatsvinden.

Het meest bijzondere voor mij persoonlijk in dit jaar was dat mijn eigen moeder haar 100e verjaardag heeft kunnen vieren. Een unicum binnen de familie!
Het verhaal over haar jeugd is opgenomen in dit boek, dat verder net als het eerste deel weer een verzameling is van feiten, spontane gedachten, nieuw ontstane coronawoorden en een aantal van mijn meest gelezen ‘Facebook-columns’.

Ik draag dit boek dan ook op aan mijn honderdjarige moeder Geertje Borg.
Zij is nog steeds mijn grootste fan.

Ineke Siegers



CORONAVIRUS (COVID-19) 2021

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd. (Søren Kierkegaard 1813–1855.)


1 januari
De jaarwisseling eiste dit jaar veel minder slachtoffers, maar het vuurwerkverbod werd met voeten getreden; het was her en der erg onrustig en de ME moest regelmatig uitrukken. Maar, zegt men: het vuurwerkverbod heeft gewerkt, want er waren veel minder slachtoffers dan voorgaande jaren. Daar was het om te doen, om de druk op de zorg te ontlasten. Of ik dat begrijp? Zeker wel, maar dat betekent nog niet dat ik het ermee eens ben! Een verbod is alleen een verbod als er ook gehandhaafd wordt, punt.

Er liggen op de eerste dag van het jaar 703 mensen op de IC.

De Brexit, waar zoveel om te doen is geweest, is vanaf vandaag een feit. Engeland is vanaf nu, na 47 jaar, geen lid meer van de EU.


2 januari

We laten de kerstboom nog maar even staan, de natuur laat haar kerstversiering immers ook nog niet los…;-)


5 januari
Facebookcolumn: VACCINATIE-FASCINATIE

Met de eerste coronavaccinatie in ons land wordt morgen ook definitief de kerstbubbel doorgeprikt en kunnen we weer over tot de waan van de dag.
Of misschien kan ik beter zeggen waanzìn..?
Want hadden we vorig jaar zeventien miljoen virologen in ons land, nu zijn die samen met het virus gemuteerd tot zeventien miljoen ‘vaxweters’. (Ik geef het maar een naam.)
Moe word ik ervan en ik verlang al weer terug naar de kerstbubbel waarin het leven zo eenvoudig leek. Leek, want dat was het toen natuurlijk ook niet, maar daarom heet het ook een bubbel, een zeepbel.
Lekker zwijmelen bij de zoveelste kerstfilm, om vervolgens met wederzijds goedvinden voortaan elkaars ‘verloofde’ te zijn, net als in de film. Niet dat het ook maar ìets zal veranderen, maar het klinkt zo chique, haha. Daarom willen we nu zeker weten ook een keer naar Vermont, vanwege de sneeuw en de sfeer. Keep on dreaming … ;-)

Eierpunch, ik wou het één keer gemaakt hebben, maar of het bij één keer blijft?
Het is zó lekker en de schaal met minstens tienduizend calorieën was zó leeg!
Ja, het is ècht een caloriebom met de ingrediënten: ei, room, volle melk, whiskey, en rum. Genieten was het en spijt is er maar een klein beetje, maar alleen omdat m’n spijkerbroek nu toch wel erg strak zit…

Ik heb me er lang tegen verzet, maar ook wij hebben nu Netflix geïnstalleerd.
Het betekende nog meer wegdromen naar andere, onbekende werelden.
Anne with een E, Outlander, héérlijk!
Met ons drietjes hebben we daarnaast de afgelopen maand nog de filmepos Centennial doorgeworsteld, een televisieserie uit de jaren ’70; die ik heb op dvd.
Een imposante verfilming over de geschiedenis van Amerika zoals beschreven door James A. Michener: vanaf de eerste pioniers die het indianengebied durfden te betreden tot aan het Amerika van nu. Een absolute aanrader en ook al is de dvd zelf dan ook enigszins gedateerd; het doet niks af aan de geschiedenis van het ontstaan van Amerika.

Ontwakend uit de doorgeprikte kerstbubbel blijkt er niets veranderd.
Nu het vaccineren van start gaat, wordt deze zomer een enorme run op vliegreizen verwacht. Is dat dan echt het hoogst haalbare…?
Hoe kun je spreken van een ‘fijne oudejaarsnacht’ als het vuurwerkverbod met voeten wordt getreden?
Hoe serieus kun je een verbod voortaan überhaupt nog nemen nu is gebleken dat het om een fake-verbod ging? Wat verwacht werd, kwam uit: 70% hield zich aan het verbod, 30% niet. En dus was die nacht gewéldig verlopen, zo werd er gezegd. De bijna vierhonderd gewonden, illegale feesten en brandstichtingen worden hierbij gemakshalve even vergeten.
Voor mij is het de wereld op z’n kop.
Net als het toestaan van de grote demonstraties, omdat ‘demonstreren een recht is’. Tuurlijk. Ik zie het als het zoveelste bewijs van onze egoïstische mentaliteit.
Maar wat was mijn voornemen ook alweer voor 2021? O ja, me nergens meer druk over maken…
Goed dan: ik hoop oprecht dat het fascinerende vaccineren brengt wat men ervan verwacht, al lopen we volgens mij achter de gemuteerde feiten aan en verbaas ik me hevig over de complottheorieën die ook hierover alweer de ronde doen.
Het zal allemaal wel, ik volg ook dit jaar weer vanaf de zijlijn de coronaontwikkelingen, denk er het mijne van en hou m’n mond er verder over.
Maar de kerstboom kan na morgen echt wel weg, de lol is eraf en ik vraag me toch nog één ding af: is het vaccin eigenlijk wel halal…?

***

6 januari
Als laatste land in Europa is vandaag in ons land de vaccinatiecampagne van start gegaan. Sanna Elkadiri, werkzaam in het Verpleeghuis Het Wereldhuis in Boxtel kreeg in Veghel de eerste injectie toegediend van het vaccin Pfizer/BioNTech.
Na de eerste euforie en reuring werd er routineus verder geprikt op en door haar collega’s.
Maar lieve help, wat een hysterie eromheen, bizar! Het sentiment van het besef dat dit waarschijnlijk het begin van het einde betekent, zorgt ervoor dat het allemaal nogal verheerlijkt wordt. De meningen over het vaccineren zijn echter enorm verdeeld, je leest of hoort niks anders meer en het brengt nog meer verdeeldheid dan nu al het geval is.
Zesduizend mensen waren aan het eind van de dag ingeënt.

Het vaccinatienieuws werd ’s avonds ingehaald door het nieuws dat het Capitool in Washington was bestormd door aanhangers van Trump. Er wordt gesproken over de zwartste bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis sinds 1814.
Over twee weken moet Trump aftreden en het mag duidelijk zijn dat het hele kleine beetje aanzien dat hij nog had in de wereld met dit dieptepunt totaal is verdwenen. Zelfs zijn trouwste medewerkers keren zich nu van hem en Melania af.
Desondanks heeft Trump nog altijd veel volgelingen. Het zijn mensen die nog steeds geloven in zijn overwinning.
Vijf mensen zijn bij de bestorming omgekomen, waaronder een politieagent, en 82 mensen zijn gearresteerd.

Weer even een update over zoon Maarten: hij heeft nog regelmatig last van hartkloppingen en steken in z’n borst. Hij werkt nu zes en een half uur om de dag, vier keer per week. Het gaat moeizaam.
Wat mijzelf betreft: ik heb soms het idee dat mijn reuk en smaak toch nog iets afgevlakt zijn, maar dat is het dan ook wel. Die ene keer dat ik ui stond te snipperen (iets wat ik altijd zonder gesnotter en huilbuien kon doen) en een soort van ‘brainfreeze-aanval’ kreeg, wat echt ronduit pijnlijk was, heeft de boel weer aardig in gang gezet denk ik.


9 januari
Igor, mijn trouwe cipier bij de voordeur, had het koud zo zonder kerstmuts, dus heb ik maar een vrolijk rood sjaaltje voor ‘m gebreid… ;-)
Gekkigheid in eerste instantie, iets van een vrolijk steekje los, maar niets gebeurt zonder reden, dat blijkt maar weer, want:
als deze eerste week van 2021 symbool staat voor de rest van het jaar, dan hou ik m’n hart vast, maar ineens bedacht ik me dat sjalom in het Hebreeuws vrede betekent!
Bij deze is mijn Russische Igor daarvoor dus het symbool!

Sjalom, let’s go for it!


12 januari Persconferentie:
‘Verlenging van de maatregelen tot 9 februari, niet alleen omdat de cijfers niet genoeg dalen, maar ook vanwege de dreiging van het muterende virus uit Engeland. Met het vaccineren gloort er echter wel licht aan het eind van de tunnel.
25 januari kan hopelijk het primair onderwijs weer gewoon beginnen en de kinderopvang weer open. 8 februari gaan ook de middelbare scholen weer open. Zolang de lockdown duurt, moeten we het maximale eruit halen. Blijf in Nederland, reizen naar het buitenland wordt tot en met maart ten zeerste afgeraden; alleen in uiterste noodzaak is het toegestaan. Het was een heftig jaar, maar toch moeten we volhouden.
Over het eventueel invoeren van de avondklok wordt de komende dagen nagedacht.’


13 januari
Facebookcolumn: VERTROUWEN

Wederom is de lockdown uitgebreid met enkele weken en inmiddels gaat het natuurlijk om veel meer dan alleen het virus.
Het heeft al zoveel verdriet, boosheid, frustratie, onmacht, leed en (financiële) zorgen gebracht en nog is het blijkbaar niet genoeg.
En ook al komen er steeds meer inzichten, er is nìemand die op dit moment écht weet hoe het verder zal gaan. Het is nog steeds min of meer koffiedik kijken voor ons allemaal, zeker nu er diverse mutaties in opmars zijn. Duidelijk is wel dat het virus zich niet vanzelf verspreidt, daar is toch echt een gastheer/vrouw voor nodig en misschien is dát de les die we nog moeten leren, want het mag duidelijk zijn dat iederéén worstelt met vragen waarop onvoldoende tot geen antwoord gegeven wordt.
En eenieder moet voor zichzelf de juiste waarheid zien te vinden.
Maar al is de denkwijze van de ander niet die van jou: respecteer deze en laat het niet tot polarisatie leiden. COVID zou ons moeten verbinden en niet tussen ons in komen te staan. Zo dacht en denk ik er ondanks alles nog steeds over, want als je niet meer kunt zeggen wat je denkt zijn we mijns inziens écht verkeerd bezig.
Het kán natuurlijk niet zo door gaan; er kómt een moment dat er wordt gezegd dat het voorbij is, dat alles weer opengegooid wordt, maar voorlopig is het nog niet zover. We moeten er met elkaar tot die tijd voor zorgen positief te blijven en niet de ander meezuigen in het negatieve, want dat lost zéker niets op!

Persoonlijk vind ik de verheerlijking omtrent het vaccineren nogal ver gaan, maar eveneens gaat het me te ver om te stellen dat het virus bewust zou zijn ingezet ter onderdrukking van ons, het gepeupel.
En ja, ik zou ook best wél zo kunnen denken, nu Maarten na zijn besmetting in oktober zo langzamerhand lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) waar maar geen eind aan lijkt te komen. Na een dag werken wordt deze gevolgd door een dag volledig niets doen om weer bij te komen. Soms irriteert het me, maar vaker ben ik verdrietig wanneer hij weer thuiskomt met rode ogen van vermoeidheid, totaal op.
Ook zijn COVID-fysiotherapeut heeft niet echt een antwoord en dat is denk ik nou net het onderliggende probleem: dat we het gewoon niet wéten. En juist die onwetendheid zorgt voor onnodig veel onrust bij ons allemaal.
Maarten werkt nu 7 uur en een kwartier per dag, de een na laatste stap naar weer de volledige acht uur. Een enkele keer werkt hij twee dagen achter elkaar, maar dat is echt het maximale van wat hij kan op dit moment.
Vooral omdat hij zelf ook voortdurend blijft zoeken naar wat hem zou kunnen helpen, blijf ik hem motiveren en weiger ik om mezelf te verliezen in allerlei doemscenario’s. Zijn ‘het gaat’ als antwoord op mijn vraag bij thuiskomst hoe het is gegaan die dag, zou ik uiteraard heel graag zien veranderen in ‘heel goed!’ en daarom kan ik niet anders dan hem en mezelf het vertrouwen geven dat dit moment eens weer komt.

***

Er zijn nu diverse coronavariaties op de markt: naast de Britse zijn er nu ook een Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse (die is opgedoken in Japan), Amerikaanse en een Belgische mutatie opgedoken. Ze vermeerderen zich razendsnel en zijn zeer besmettelijk.
Zorgelijk is deze situatie met name omdat er dan nog meer ziekenhuisopnames zullen komen en dat kan de zorg niet aan. Net als in Engeland. Ambulances staan er soms twintig uur te wachten bij een ziekenhuis omdat ze hun patiënten niet kwijt kunnen.

In België en meerdere landen in Europa is de avondklok (tussen 10 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens) een feit, in ons land nog niet.

De Gemeente Landsingerland (vlakbij Zoetermeer) met zestigduizend inwoners, wil iedereen vanaf twee jaar gaan testen. Er was een uitbraak van het virus waaruit bleek dat ruim vijftig mensen besmet waren met de Britse variant.


Onderzoeksmissie

WHO-experts gaan naar Wuhan voor een onderzoek naar het begin van de coronapandemie, waarvan de uitkomst volgens Peking al vaststaat.
Chinese medewerking aan het onderzoek is dan ook echt niet vanzelfsprekend.
De onderzoekers van de WHO zijn donderdag 14 januari gearriveerd in China, maar het duurt nog twee quarantaineweken voor ze iets zien van de plek waar het virus waarschijnlijk voor het eerst op mensen werd overgedragen.
Als ze er al vrij mogen rondlopen, zal op de beruchte Huanan-vismarkt in Wuhan weinig meer te vinden zijn. De markt is al lang geleden grondig schoongemaakt met chemicaliën die niets overlieten van eventuele sporen. Ook de laboratoria en het papierwerk zijn keurig gepoetst en aangeharkt. Met Peking is afgesproken dat de WHO-experts het Chinese onderzoek bestuderen; er staan wat excursies op het programma en uiteindelijk mogen ze aanbevelingen doen. In Wuhan is het dagelijkse leven een jaar na de virusuitbraak weer bijna zoals voor de pandemie.
Voor Peking is er geen denken aan dat de experts tot een andere conclusie komen dan die zorgvuldig voor hen is voorbereid. De WHO-missie moet bevestigen wat de Chinese overheid de wereld wil vertellen: het virus zou best ergens anders vandaan kunnen komen.
De WHO-onderzoekers willen echter weten wat er precies gebeurd is op de plek waar het virus voor het eerst is gemeld. China ging dan ook tandenknarsend akkoord met het bezoek van de WHO-experts. Nu niet meedoen, zou het internationale aanzien van Peking te zeer schaden. En er is nog een andere reden om de onderzoekers nu eindelijk binnen te laten: de vaccins van Sinopharm en Sinovac zijn klaar en China wil dat de WHO die toevoegt aan het lijstje aanbevelingen. 
Veel hoop op antwoorden is er echter niet, al wil de wereld ondertussen wèl antwoorden zien, of in ieder geval een verklaring zodat een volgende uitbraak voorkomen kan worden, waar die dan ook opduikt.
‘Ze hadden meteen monsters moeten nemen, nog vóór de markt dichtging’ is de mening van de Libanese epidemioloog Ghazi Kayali. Hij zocht samen met Marion Koopmans eerder al naar de oorsprong van het MERS-virus. Dat werd door een kameel overgedragen op de mens. Katten, apen, muizen… het nieuwe coronavirus is al in zoveel dieren aangetroffen dat het moeilijk wordt om te achterhalen hoe het nu precies van de vleermuis bij de mens terecht kwam.


16 januari 2021
VRAGENLIJST

Via Facebook en e-mail heb ik een oproep gedaan aan vrienden en bekenden om onderstaande vragenlijst in te vullen.
We komen er nu steeds dieper in te zitten en het verschil, qua gevoel, met de eerste en tweede lockdown is erg groot en ook de inzichten veranderen aan de lopende band. Daarom en ook omdat het mijzelf wat bewuster maakt van mijn eigen gedachten en handelingen leek het mij leuk om zo’n vragenlijstje rond te laten gaan. Het is nu al zo bijzonder om in het eerste deel van mijn coronanaslagwerk terug te lezen hoe het allemaal begon en dat een aantal maatregelen en gewoontes nu al zo ingeburgerd en vanzelfsprekend zijn.
4 Sterren
Krachtig tijdsbeeld - 07.02.2023
Hemelse boeken

Dit boek leest als een dagboek, met klein leed, persoonlijke vreugdevolle momenten en gebeurtenissen van wereldformaat. Het schetst een krachtig tijdsbeeld van een bewogen periode in onze geschiedenis. Misschien is het nog te kort geleden om aan herinnerd te willen worden, maar het is absoluut relevant voor de toekomst.Want wie weet nog hoe duur de zelftesten in het begin waren, waar mensen een gratis joint kregen bij hun vaccinatie of hoe we Koningsdag vierden. Het is een bron van informatie waarbij de lezer regelmatig zal denken: o ja dat is waar ook. Gebeurtenissen die weggezakt waren worden weer naar boven gehaald. Niet alleen over het verloop van Covid-19 ook over de vorming van een nieuwe regering en hoe de woke gedachte terrein wint. Het boek is ons collectieve geheugen.In dit tweede deel heeft Ineke zich gefocust op de vaccinaties en hoe de verschillende meningen tot polarisatie leidden. Behoor je tot kamp wappie of kamp schaap? De lezer leeft mee met haar omslag in denken over vaccinaties en met haar moeder die 100 jaar werd en de Spaanse griep nog meemaakte. Tussendoor staan filosofische gedachten om even bij stil te staan. Maar ook in haar columns geeft Ineke stof tot denken. De lijst met nieuwe coronawoorden groeide elke dag. Zo werd er een baby met de naam Covid-Jan geboren. De meeste mensen kregen er coronakilo’s bij, anderen vielen juist af zoals haar zoon Maarten door zijn strijd tegen Long Covid.Ook is er een vragenlijst opgenomen waarin de ervaring met het virus van anderen naar voren komt, waaronder die van mij. Gingen we op vakantie, hielpen we onze buren en lieten we ons vaccineren? Het geeft goed zicht op hoe het virus en de lockdowns ons dagelijks leven beïnvloedden bij mensen thuis, maar ook voor de horeca en winkels is aandacht. Het is een boek om geregeld even op te pakken. Door de verschillende vormen zoals de enquête, columns en woordenlijsten leest het afwisselend en makkelijk. Dit tweede deel over het coronavirus is een waardevol bezit om later op terug te kijken, maar ook nu heb ik het met interesse gelezen.

4 Sterren
Krachtig tijdsbeeld - 07.02.2023
Hemelse boeken

Dit boek leest als een dagboek, met klein leed, persoonlijke vreugdevolle momenten en gebeurtenissen van wereldformaat. Het schetst een krachtig tijdsbeeld van een bewogen periode in onze geschiedenis. Misschien is het nog te kort geleden om aan herinnerd te willen worden, maar het is absoluut relevant voor de toekomst.Want wie weet nog hoe duur de zelftesten in het begin waren, waar mensen een gratis joint kregen bij hun vaccinatie of hoe we Koningsdag vierden. Het is een bron van informatie waarbij de lezer regelmatig zal denken: o ja dat is waar ook. Gebeurtenissen die weggezakt waren worden weer naar boven gehaald. Niet alleen over het verloop van Covid-19 ook over de vorming van een nieuwe regering en hoe de woke gedachte terrein wint. Het boek is ons collectieve geheugen.In dit tweede deel heeft Ineke zich gefocust op de vaccinaties en hoe de verschillende meningen tot polarisatie leidden. Behoor je tot kamp wappie of kamp schaap? De lezer leeft mee met haar omslag in denken over vaccinaties en met haar moeder die 100 jaar werd en de Spaanse griep nog meemaakte. Tussendoor staan filosofische gedachten om even bij stil te staan. Maar ook in haar columns geeft Ineke stof tot denken. De lijst met nieuwe coronawoorden groeide elke dag. Zo werd er een baby met de naam Covid-Jan geboren. De meeste mensen kregen er coronakilo’s bij, anderen vielen juist af zoals haar zoon Maarten door zijn strijd tegen Long Covid.Ook is er een vragenlijst opgenomen waarin de ervaring met het virus van anderen naar voren komt, waaronder die van mij. Gingen we op vakantie, hielpen we onze buren en lieten we ons vaccineren? Het geeft goed zicht op hoe het virus en de lockdowns ons dagelijks leven beïnvloedden bij mensen thuis, maar ook voor de horeca en winkels is aandacht. Het is een boek om geregeld even op te pakken. Door de verschillende vormen zoals de enquête, columns en woordenlijsten leest het afwisselend en makkelijk. Dit tweede deel over het coronavirus is een waardevol bezit om later op terug te kijken, maar ook nu heb ik het met interesse gelezen.

Misschien vind je dit ook leuk :

HET CORONAVIRUS (COVID-19) – Deel 2

Ineke Siegers

HET CORONAVIRUS (COVID-19) - DEEL 3

Meer boeken van deze auteur

HET CORONAVIRUS (COVID-19) – Deel 2

Ineke Siegers

HET CORONAVIRUS (COVID-19) - DEEL 3

HET CORONAVIRUS (COVID-19) – Deel 2

Ineke Siegers

Het Coronavirus (COVID-19)

review:
*verplichte velden